Helse Tips

Beskytt hunden din mot flått

Written by Hundehelse.no

Her får du det du trenger å vite om blodsugeren og hvordan du skal unngå den.

Opprinnelig publisert på hundehelse.no

Flåtten er aktiv når det er over 5 °C om natten. På Østlandet betyr det fra mars til november.
Flåtten trives best når det er varmt og fuktig. Skogflått er vanlig i de fleste europeiske land. I Norge finner vi flått langs kysten på hele Sør- og Østlandet, helt opp til Helgeland i Nordland. Sporadisk finner man flått enda lenger nord og i innlandet. Flått kan feste seg på fugler og dermed fraktes langt fra opprinnelsesstedet. Aller mest flått ser man på Sørlandskysten.

Flåtten lever primært i områder med mye vegetasjon siden den er følsom for tørke. Det kan være i gress, busker, kratt og skog. Der det er mye hjortedyr som hjort, rådyr og elg, finner man som regel mye flått.

Hvilke hunder får flått?

Alle hunder kan få flått. Følgende hunder er mer utsatt:

  • Hunder som ferdes mye i skog og mark med høyt gress og annen vegetasjon
  • Hunder som ferdes der det er mye hjortedyr
  • Hunder med lang pels. Lang pels er lettere å holde seg fast i for flåtten
  • Hunder med lys pels

Flåtten kan feste seg hvor som helst på hunden. Oftest finner man den der det er tynn hud som i ansiktet, i og bak ørene, på buken, på innsiden av lårene og i området rundt anus.

Er flått farlig for hunden?

Flåtten i seg selv er ikke giftig. Derimot kan flåtten fungere som smittebærer for virus, bakterier og encellede parasitter.

Sykdommer flåtten kan overføre:

For å være smittebærende må flåtten ha sugd blod fra minst ett dyr. Det betyr at larvene ikke kan overføre smitte. Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Nymfestadiet regnes som den viktigste overføreren av borreliose. Dyr som får ekstremt mye flått, kan få blodmangel. Dette sees i praksis aldri på kjæledyr, men kan bli livstruende for bl.a. rådyr-, hjort- og elgkalver.

Hva gjør jeg hvis hunden har flått?

Flått som går i pelsen skal fjernes og uskadeliggjøres. Dersom flåtten har festet seg, skal den fjernes så raskt som mulig. Dersom flåtten fjernes innen 24 timer etter at den har festet seg, er sjansen for overføring av Borrelia-bakterien liten. Det finnes mange redskaper tilpasset til å fjerne flått eller man kan bruke fingrene. Prøv å fjerne flåtten fort og bestemt.

Er det farlig hvis det sitter igjen rester av flått?

Man bør prøve å få ut hele flåtten. Likevel kan det noen ganger bli sittende igjen rester av ben eller munnen til flåtten. Dette er ikke farlig, men det vil bli en betennelsesreaksjon og dermed rød hevelse på bittstedet. Restene av flåtten vil i løpet av noen dager som regel komme ut av seg selv.

Betyr rød hevelse etter flåttbitt at hunden har fått borreliose?

Nei. Hunder får ikke den karakteristiske rød ringen i huden som mennesker ved smitte med Borrelia-bakterien. De fleste hunder vil få en rød hevelse liknende et insektsstikk på bittstedet. Hevelsen varierer i størrelse fra få millimeter til et par centimeter og har ofte en skorpedannelse på toppen. Det er vanlig at denne klør. Hevelsen forsvinner som regel av seg selv i løpet av 1–2 uker.

Er det farlig at hunden spiser flått?

Nei. Magesyren vil drepe flåtten.

Hvordan kan hunden beskyttes mot flått?

Det finnes svært effektive preparater som beskytter hunden mot flått. Alle hunder i risikoområder bør behandles.

Preprater mot flått på hund (alle er på resept):

Bayvantic
Bravecto
Exproline
Exspot
Frontline
NexGard
Prac-tic
Scalibor
Seresto

Halsbånd

I Norge finnes det to ulike halsbånd med god effekt mot flått, Seresto og Scalibor. Disse kan kjøpes på et hvilket som helst apotek med resept fra veterinær. Virkestoffene i halsbåndene sprer seg i underhudsfettet og har såkalt repellerende effekt. Det betyr at flåtten som kommer på hunden ikke biter, men detter av og dør. Halsbåndet skal være på hele tiden, også når hunden bader. Det skal ha hudkontakt, men man bør få et par fingre mellom båndet og halsen til hunden. Dersom hunden sjamponeres slik at fettstoffene i huden vaskes ut, vil det ta 2–7 dager før halsbåndet har full effekt igjen. Det selges også halsbånd mot flått i dyrebutikker. Disse er ofte grønne og inneholder urter og andre naturpreparater. Slike halsbånd har som regel liten eller ingen effekt.

Seresto flåtthalsbåndbånd

Seresto

Inneholder virkestoffet imidakloprid. Grått gummimateriale. Når halsbåndet pakkes ut, er det innsatt med et hvitt fettstoff (stearinsyre). Dette er for å gjøre halsbåndet mykt og inneholder ikke virkestoff. Stearinsyre er ikke farlig å få på fingrene. Virkning oppnås etter 2 dager og varer i 8 mnd. Dersom man ikke bruker halsbåndet så lenge, kan det puttes tilbake i metallboksen som følger med. Man kan da bruke halsbåndet den resterende tiden neste sesong. Seresto er også godkjent til katt.

Scalibor

Inneholder virkestoffet deltametrin. Hvitt gummimateriale. Virkning oppnås etter 1 uke og varer i minst 5–6 mnd. Scalibor skal ikke brukes på katt siden virkestoffet er giftig for katter.

Påflekkingsmidler

Det finnes mange ulike påflekkingsmidler som brukes mot flått. Disse kan kjøpes på et hvilket som helst apotek med resept fra veterinær. Påflekkingsmidlene kommer i pippetter som dryppes på huden i nakken og ev. ved haleroten på større hunder. Virkestoffene sprer seg i underhudsfettet og har såkalt repellerende effekt. Det betyr at flåtten som kommer på hunden ikke biter, men detter av og dør. Dersom hunden sjamponeres slik at fettstoffene i huden vaskes ut, forsvinner effekten. Man bør vente et par dager etter sjamponering med å dryppe på nytt, slik at hunden har fått tilbake fettstoffene i huden.

Bayvantic
Inneholder permetrin. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 1 måned. Svært giftig for katter.

Exproline
Inneholder fipronil. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 2 uker mot flått. Kan også brukes på katt.

Exspot
Inneholder permetrin. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer i 2–4 uker. Svært giftig for katter.

Frontline
Inneholder fipronil. Virkning oppnås etter 1 døgn og varer 2 uker mot flått. Kan også brukes på katt.

Prac-tic
Inneholder pyriprol. Virkning varer i 4 uker. Skal ikke brukes til katt.

Tablett

Flåttabletter med leversmak

Bravecto
Bravecto inneholder fluralaner som dreper flåtten. Tabletten har leversmak og gis som en godbit. Én tablett varer i 12 uker. I motsetning til halsbånd og påflekkingsmidler må flåtten bite før den dør. Imidlertid dør flåtten såpass raskt etter at den biter at man finner sjelden flått på hunden. Dersom man finner flått, er de stort sett døde. Fordelen med Bravecto er at hunden kan sjamponeres uten at effekten reduseres.

NexGard
Inneholde afoksolaner. Varer i 1 mnd.

Spray

Centaura
Inneholder virkestoffet icardin og kan kjøpes reseptfritt. Dette er en insektsspray som holder flått, fluer, mygg og andre insekter unna. Den dreper ikke flåtten eller insektene, men kan fungere som ekstra beskyttelse i områder med mye flått. Centaura kan også brukes på mennesker og hest.

About the author

Hundehelse.no