Hunden kan ha en eller flere av følgende underliggende årsaker
– Hengende ører gir fuktig miljø i øregangene
– Trange øreganger
– Mye hår i øregangene gir fuktig miljø
– Bader mye og får vann i ørene
– Allergi
– Lavt stoffskifte
– For stor eller for liten produksjon av ørevoks
– Sår i øregangen
– Skabb
– Fremmedlegeme i øret
– Nydannelse i øregangen
– Reaksjon på legemidler
– Autoimmune sykdommer
Symptomer
Ytre ørebetennelse kan komme i kun ett eller i begge ørene samtidig. Dette er symptomer på ørebetennelse hos hunden din:
– Klør i ørene
– Rister på hodet
– Gnir hodet mot bakken
– Rød i øret
– Lukter surt
– Øm ved berøring av øret
– Gul eller mørkebrun ørevoks
Diagnose
Veterinæren vil ta ut en prøve for å se etter sopp og bakterier i mikroskopet. Dersom hunden får ørebetennelsen tilbake, kan det være aktuelt å sende prøve til dyrkning. Ved hjelp av et otoskop kan veterinæren se dypt ned i øret og se etter sår, nydannelser, skader på trommehinnen, m.m.

Ikke lett å være syk valp
Behandling og prognose
Behandlingen avhenger av underliggende årsak samt om det er sopp og/eller bakterier involvert. Uansett er det viktig å rense øret godt med voksoppløsende ørerens. Det finnes mange ulike på markedet, f.eks. Epi-otic eller Otodine. Sprut rensen godt ned i øret, massér ved øret helt ned mot hodet og tørk godt ut med bomullspads. Hunder har lange øreganger og man kan tørke så langt man kommer inn med fingrene. Q-tips skal ikke brukes lengre inn enn det man kan se. Veterinæren kan velge å skrive ut øredråper som er sopp- og/eller bakteriedrepende. Hundens øreganger bør nappes frie for hår. Hos hunder som bader, bør man vaske med voksoppløsende ørerens etterpå for å minske sjansen for ørebetennelse. Prognosen er god, men sjansen for tilbakefall er stor om man ikke tar tak i underliggende problem. Det er viktig med kontroll hos veterinær før behandlingen avsluttes.