Helse

Alt du trenger å vite om tannstein

Written by Hundehelse.no

Tannstein hos hund er veldig vanlig og kan bli alvorlig dersom man ikke behandler det i tide. Her får du vite det du trenger.

Opprinnelig publisert på hundehelse.no

Hva er tannstein?

Bakterier og rester av fôr vil danne plakk på hundens tenner. Plakk er et seigt, gjennomsiktig belegg på tennene. Hvis dette ikke fjernes, vil plakket mineralisere og bli til tannstein. Dette skjer fordi spyttet inneholder mineraler som kalsium og fosfor. Tannstein kan også dannes uten at plakk er tilstede ved at kalsium og fosfor krystalliseres på overflaten av tennene.

Hvordan ser jeg om hunden har tannstein?

Tannstein sees som gulbrunt, hardt belegg på tennene. Tannstein kan dannes på alle tenner, men ofte er det mest på hjørnetennene og de stor jekslene i overkjeven. Tannkjøttet over tennene med tannstein blir ofte rødt og irritert. Tannstein gir dårlig ånde.

Hvorfor får hunder tannstein?
  • Tannhelse er arvelig. Faktorer som bl.a. spyttsammensetningen er av stor betydning.
  • Feil fôr. Hunder som spiser mye menneskemat eller våtfôr får mer tannstein enn de som spiser tørrfôr.
  • Retente melketenner (altså melketenner som ikke faller ut) gir dårlig miljø i munnen slik at tannstein dannes lettere.
  • Skadede tenner eller hull i tennene gir dårlig miljø i munnen slik at tannstein dannes lettere.
Hvilke hunder får tannstein?

Alle hunderaser kan få tannstein, men det er hos de små rasene man oftest ser mye tannstein. Av raser kan nevnes chihuahua, pomeranian, kleinspitz, papillon, yorkshire terrier, toy- og dvergpuddel, shih tzu, pekingeser, mops, malteser, chinese crested, dvergschnauzer, dachs, bichon frisé, bichon havanais, cavalier king charles spaniel, engelsk og fransk bulldog, brussels griffon, lhasa apso, m.fl.

Hvordan kan man forebygge tannstein?
  • Pusse tennene på hunden daglig.
  • Gi tørrfôr som ikke er bløtet opp. Det finnes spesialfôr som inneholder stoffer som binder mineralene og reduserer dannelsen av tannstein.
  • Unngå menneskemat.
  • Gi hunden noe å gnage på jevnlig, som f.eks. gulrøtter og tyggeben.
  • Kontrollere hos veterinær at alle melketennene har falt ut ved 7–8 måneders alder.

Plakk kan pusses bort med tannbørste, mens tannstein må renses hos veterinær med tannskraper og ultralyd-scaler (tilsvarende som brukes av tannlegen). Da må hunden bedøves eller legges i narkose. Noen hunder får lett tannstein selv om eier gjør alt som anbefalt over. Fjerning av tannstein er an av de vanligste behandlingene hos veterinær.

Hva skjer hvis tannstein ikke fjernes?

Hvis tannstein ikke fjernes, vil hunden få gingivitt, betennelse i tannkjøttet. Dette vil gjøre at tannkjøttet løsner, det blir lommedannelser rundt tannhalsen og tannkjøttet trekker seg oppover. Etter hvert som det blir tannstein i disse lommedannelsene, vil tennene til slutt løsne. Betennelsen vil da kunne spre seg til vevet som omgir tennene, dvs. kjeveben, sement og rothinne. Denne tilstanden kalles periodontitt og er irreversibel. Hunder med periodontitt må ofte trekke mange tenner. I alvorlige tilfeller av periodontitt kan bakterier fra infeksjonen i munnen spres med blodet og forårsake infeksjon i hjerteklaffer, lever eller nyrer. Det er derfor viktig med god tannhelse på hund.

About the author

Hundehelse.no

Leave a Comment