Tips

10 inneleker du kan gjøre med hunden din

Written by Maria Stangeland

Det er ikke alltid norsk vær frister. Da er det viktig å aktivisere hunden din inne!

1. Lek gjemsel

Ikke gjem deg for godt de første gangene. Hjelp ham på vei ved å rope på ham dersom han ikke finner deg. Husk å gi hunden en belønning når han finner deg, så han skjønner at det er poenget. Etter hvert som han får dreisen på det, kan du gjøre gjemmestedene stadig mer innfløkte.

2. Hvilken hånd vil du ha?

Hunder har som kjent glimrende luktesans, men de må lære å bruke den! Gjem en godbit i én av hendene dine, hold begge nevene frem mot hunden din og la den snuse seg frem til riktig hånd. Når den velger riktig, gir du den selvsagt godbiten. Også her kan det ta litt tid før hunden din skjønner poenget, så hjelp den litt i starten så den ikke blir demotivert. Topp stimuli for snute og hjerne!

3. Skattejakt

Lag en spennende skattejakt for hunden din ved å gjemme godbiter rundt i huset. Ikke gjem dem så vanskelige steder i starten og la ham se at du legger dem ut i starten. Etter hvert som han forstår leken, kan du heve vanskelighetsgraden.

4. Lær hunden lekens navn

Boarder collien Chaser kan over 1000 ord og kan plukke ut en spesifikk leke blant 800 hvis du sier navnet på leken. Du trenger selvsagt ikke å være like ambisiøs, men med litt tålmodighet kan du i hvert fall lære hunden din hva noen av lekene hans heter. Start med én leke, og gjenta navnet på den mens hunden leker med den. Innfør flere og flere leker etter hvert som han lærer seg navnene. Til slutt har du da en helt ny lek, der du kan be hunden din om å finne en spesifikk leke.

5. Lær hunden din å rydde

Hvis du har en kasse til lekene, kan du øve deg på å få hunden din til å legge lekene sine på plass. Start med å be hunden din plukke opp en leke ikke så langt fra der de lagres. Be ham så om å slippe den over kassen. Det kan ta en stund før hunden din forstår hva han skal gjøre. Men med en del tålmodighet og rikelig med belønning, kan du til slutt få en hund som kan rydde opp lekene sine på egen hånd. Et supert partytriks når dere har gjester også!

6. På plassen

Har hunden din sin faste plass? Det er veldig smart å lære hunden din hvor plassen hans er. Og det er veldig nyttig å ha kommandoen inne når det skjer ting som gjør at du gjerne vil ha hunden din i ro, som når du lager mat, har gjester eller det ringer på. Gjenta kommandoen du velger for ”på plassen”, og belønn hunden din når han skjønner poenget og går dit når du ber ham om det.

7. Tryllekunst

Sett tre papp- eller plastkopper opp ned ved siden av hverandre og legg en godbit under én av dem mens hunden din ser på. La så hunden din velge riktig kopp. Når den skjønner poenget, kan du begynne å flytte rundt på koppene for å gjøre det litt mer utfordrende for snuten.

8. Drakamp

I motsetning til det en del tror, finnes det ikke noe som tyder på at drakamper med hunden din gjør ham til en aggressiv hund. Studier viser tvert imot at det kan ha en veldig positiv effekt på hundens lynne. Og det er en av de mest effektive måtene å gi hunden din en fysisk og mental treningsøkt – for ikke å snakke om å brenne en del av vinterens oppsamlede energi! Det er dog viktig med noen enkle regler: Du bestemmer når dere skal leke. Lær hunden din signalene for stopp og start, slik at du kan styre leken og roe gemyttene om temperaturen blir for høy. Les mer om stopp og start her. Og dra fra side til side, ikke oppover, da det kan skade hundens ryggrad.

9. Aktivitetsleker

Det finnes massevis av leker som kan aktivisere hunden din. Du finner diverse gjenstander som du på et eller annet vis kan gjemme godbiter i som faller ut når han ”løser” utfordringen. Det finnes også en rekker gode tips for hjemmelagde leker på nett – for eksempel muffinsbrettet der du legger godbiter i hullene og dekker dem med tennisballer. Slipp fantasien løs!

10. Inviter en lekekamerat

Kjenner du noen som har hund? Inviter dem over så ”barna” kan leke! Det er selvsagt viktig at hundene går godt overens.

Les mer om hvordan du får dreisen på inneleken her

About the author

Maria Stangeland

Leave a Comment