Tips

Huskeliste for utenlandsreise med hund

Written by Maria Stangeland

Hvis du skal reise utenlands med hund, er det noen ting det er viktig å huske på. Vi har samlet dem her.

Pass eller helsesertifikat

Hunden din må ha gyldig EU-pass eller helsesertifikat. Her står all informasjon om hunden og hva slags vaksiner og behandling hunden har fått. Pass får du hos en autorisert veterinær i det landet hunden kommer fra. Helsesertifikat får du hos en offentlig veterinær og er et alternativ for dyr fra land eller områder utenfor EØS som kommer til Norge via et EØS-land. Både pass og helsesertifikat skal inneholde navnet til dyrets eier og informasjon om id-merking, behandling mot bendelorm og rabiesvaksine (og ev. blodprøvekontroll av rabiesvaksine dersom det er aktuelt).

Vaksiner og behandling

Hunden din må minimum ha tatt vaksine for rabies og behandling mot revens dvergbendelorm (du trenger dog ikke rabiesvaksine for å reise til Sverige hvis ikke reisen går via andre land).
Etter rabiesvaksine må man vente i 21 dager før man kan reise og vaksineringen må føres inn i hundens pass/helsesertifikat. Behandling mot revens dvergbendelorm må gjøres 24–120 timer før du ankommer Norge igjen – det beste er om behandlingen gjøres 24 timer før. Dette gjelder selv om du bare er på dags- eller helgetur. (Revens dvergbendelorm er ufarlig for hunder, men livsfarlig for mennesker, og man kan smittes ved direkte kontakt med hund.)
Det er dog ulike sykdommer i forskjellige land, så kontakt veterinæren for å få skreddersydd vaksinering og behandling for reisen du skal ut på.
Flått– og loppemiddel er å anbefale.

Søk hjelp

Hvis du er i tvil om hvilke regler som gjelder i landet du skal besøke, kontakt veterinæren og landets ambassade for å få oppdatert informasjon om hvilken form for dokumentasjon man må ha og hvilke vaksiner hunden må ta før avreise. Det er ditt ansvar at du har alle papir i orden.

Id-merke

Hunden din må være id-merket med mikrochip. Tatovering i øret godkjennes bare dersom den er lett lesbar og påført før juli 2011.

Hjemreise

Vel så viktig som å komme inn i andre land, er å få komme hjem igjen! Sjekk hva du hvilke krav som må oppfylles for å få hunden din inn igjen i Norge. Oppdaterte regler finner du på mattilsynet.no

Tollen

Når du skal gjennom tollen tilbake til Norge, gå på rødt – dette gjelder ikke for lovlig opphold i Sverige. Men dersom du kommer med fly, ber tollvesenet om at du alltid går på rødt fordi de ikke automatisk kan se om du kommer fra Sverige. Ha alle dokumentene klare for inspeksjon – det må være originaldokumenter.

Kilder: mattilsynet.no, toll.no

About the author

Maria Stangeland

Leave a Comment