Helse Tips

Mat som er farlig for hunder

Written by Maria Stangeland

Enkelte matvarer kan være livsfarlig for hund. Her finner du en oversikt over hva hunden din bør styres unna.

Opprinnelig publisert på hundehelse.no

1. Avokado

Avokadoens stein, bark og blader inneholder et giftstoff som heter persin. Hunder og katter tåler persin godt og får sjelden forgiftning. Andre dyr som hest, storfe og fugler kan derimot få livstruende forgiftning med forstyrrelser av hjerterytmen. Det anbefales likevel ikke å gi avokado til hund. Hovedårsaken er at de lett kan svelge stenen som kan sette seg fast i mage eller tarm. Forbigående oppkast og diaré er rapportert hos hund som har spist avokado.

Dersom hunden har fått i seg fruktkjøtt eller deler av stenen fra en avokado, trenger den ingen behandling. Men dersom hunden har svelget hele eller store deler av stenen, bør veterinær kontaktes. Stenen kan sette seg fast i mage eller tarm og forårsake forstoppelse. Hunden kan trenge operasjon.

2. Druer og rosiner

Alle inntak kan være alvorlige. Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. Laveste mengde druer som har gitt nyresvikt er 19,6 g/kg. En drue veier 4–8 gram. Laveste mengde rosiner som har gitt nyresvikt er 2,8 g/kg. 10 stk. rosiner veier ca. 4,8 gram. Som eksempel veier en liten eske med Sun Maid rosiner 42 g og er da potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg.

Tabellen viser laveste mengde druer og rosiner som har gitt nyresvikt hos hund. Husk at veterinær alltid skal kontaktes dersom hunden har spist druer eller rosiner uavhengig av mengde.

3. Fruktsteiner

Stenen i frukt som plomme, fersken, aprikos, kirsebær, morell, eple, m.fl. inneholder cyanid som er giftig. For at giften skal tas opp i tarmene må hunden ha tygget på stenen. Stenene i eple, pære, appelsin og sitron inneholder også noe cyanid, men i så liten mengde at det ikke er farlig om hunden får i seg noen stener selv om den tygger på disse. Utyggede fruktstener er ikke giftige, men de større stenene kan sette seg fast i tarmen.

4. Gjær og gjærdeig

Gjær og ustekt gjærdeig kan være farlig for hunden. Gjær frigjør alkohol og gass i magesekken slik at hunden kan få alkoholforgiftning. Gassen øker risikoen for dilatasjon av magesekken, magedreining og tarmslyng. Dersom hunden har fått i seg gjær, bør veterinær kontaktes umiddelbart. Før hunden utvikler symptomer, kan veterinæren gi brekkmiddel. Hunden må ofte legges inn til observasjon. Det er vanlig å gi medisinsk kull og væskebehandling eventuelt med glukose og elektrolytter.

Symptomer på forgiftning med gjær:

 • Kvalme
 • Brekninger og oppkast. Oppkastet kan være blodig
 • Magesmerter
 • Sløvhet
 • Ustøhet
 • Lav kroppstemperatur
 • Koma
5. Hvitløk og løk

Forgiftning er alvorlig. Løk og hvitløk inneholder et stoff som heter tiosulfat som er giftig for hunder og katter. Giftstoffet blir ikke borte dersom løken kokes eller stekes. Ved forgiftning skades de røde blodcellene og hunden får en type blodmangel som kalles hemolytisk anemi.

5 g/kg kan gi lett forgiftning og veterinær bør kontaktes. 15–30 g/kg kan gi moderat forgiftning. Japanske hunderaser som akita og shiba er mer sensitive.

Se tabellen under for når veterinær bør kontaktes.

Veterinæren kan velge å gi brekkmiddel og medisinsk kull. Ved større inntak må hunden legges inn til observasjon. Den kan trenge oksygen, væskebehandling og blodoverføring.

Symptomer på forgiftning:

 • Nedsatt allmenntilstand
 • Oppkast
 • Diaré
 • Nedsatt appetitt
 • Magesmerter
 • Sikling
 • Rask pust
 • Sløvhet
 • Bleke eller gule slimhinner
 • Kramper

Symptomer sees som regel fra 12 timer til 5 dager etter inntak.

6. Macademianøtter (og valnøtter)

Macadamianøtter kan gi forgiftning hos hund, men som regel ikke veldig alvorlig. Dersom hunden har spist under 1 nøtt per kilo, får den som regel ingen symptomer. Inntak over 1 nøtt per kilo kan gi lett forgiftning. Inntak krever som regel ikke behandling hos veterinær. Hunden kan bli slapp og kaste opp, men kommer seg i de fleste tilfeller i løpet av 1–2 dager. Dersom hunden kaster opp mye og ikke får i seg nok væske, kan den trenge væskebehandling.

Symptomer på forgiftning:
Symptomene sees vanligvis 2–12 timer etter inntak. Oppkast, sløvhet og lav kroppstemperatur er ofte de første symptomene. Noen hunden kan få skjelvninger, bli ustø og svake i bakparten.

Sjokolade

Kakao inneholder et stoff som heter teobromin som er giftig for hunder. I verste fall kan teobromin være dødelig for hunder. Mørk sjokolade innholder mer teobromin enn lys sjokolade og er dermed farligere.

Hunder som har fått i seg sjokolade i skadelig mengde, må til veterinær umiddelbart for behandling. Man skal ikke vente til hunden får symptomer, men reise med en gang. Hos veterinæren vil hunden får brekkmiddel. Den kan også trenge medisinsk kull som hindrer opptak fra tarmen, væskebehandling og overvåkning.

Sjekk tabellen om hunden må til veterinær.

Sopp

Noen sopparter kan gi sirkulasjonssvikt og i verste fall føre til døden. En god huskeregel er at sopp som er giftig for mennesker, sannsynligvis også er det for hund.
Farlige sopper inkluderer:
Brun fluesopp
Felinsopp
Flatklokkehatt
Giftslørsopp
Grønn fluesopp
Hvit fluesopp
Panterfluesopp
Rød fluesopp
Røyksopper
Sandmorkel
Trevlesopper

Tyggegummi

Sukkerfri tyggegummi inneholder ofte xylitol som er giftig for hunder. Utygget tyggegummi inneholder mer xylitol enn ferdigtygget. Ved inntak av xylitol over 100 mg/kg bør veterinær kontaktes. I de fleste tilfeller trenger ikke hunden å legges inn. Til hunder som har spist under 100 mg/kg, anbefales det å gi hunden små, hyppige måltider de første 12 timene etter inntak.
Symptomer sees som regel 30–60 min. etter inntak, noen ganger så sent som etter 12 timer. Første symptom er oppkast. Videre følger lavt blodsukker med ustøhet og sløvhet. Ved alvorlig forgiftning får hunden kollaps, kramper og leversvikt.

Paracetamol

Paracetamol kan gi alvorlig leverskade hos hund og katt. I verste fall er forgiftningen dødelig. Smertestillende som inneholder paracetamol skal aldri gis til hund eller katt.

Ved inntak under 50 mg/kg får hunden som regel ingen eller lette symptomer. 50–100 mg/kg kan gi moderat til alvorlig forgiftning. Over 100 mg/kg kan gi alvorlig forgiftning. Over 200 mg/kg kan gi veldig alvorlig forgiftning. Katt er ekstra sensitiv og inntak over 40 mg/kg kan gi alvorlig forgiftning med leverskade. (NB! Link til egen sak når vi legger ut den om et par uker)

Se oversikt over noen av de vanligste virkestoffene i medisiner, som kan være farlig for hunder her

Ben

Benrester fra kjøtt, fisk eller kylling er ikke giftig, men spisse ben kan lage sår eller hull i magesekken og tarm, og de kan også sette seg fast i magesekken.

Fet mat

Fet mat kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Symptomer er oppkast, buksmerter, nedsatt allmenntilstand og matlyst.

Salt

Inntak over 1,7 gram salt per kilo kroppsvekt kan gi forgiftning. De første symptomene kommer som regel innen tre timer. Hunden får oppkast, diaré og magesmerter. Saltforgiftning kan føre til skader på nerver og blodkar. Symptomer som uro, skjelvinger, ustøhet, m.m. kan forekomme.

About the author

Maria Stangeland

Leave a Comment