Tips

Slik leker du med hunden din inne

Written by Maria Stangeland

Vinterstid blir det ikke alltid like mange og lange uteøkter. Da er det viktig at du aktiviserer hunden inne.

Vi har snakket med Norsk Hundehvisker, Lars Olsen, om hvordan du tar kontroll over inneleken så både du og hunden din får glede av den.
– Et viktig element når du leker med hunden din, er at du stopper og starter leken, sier Lars.
– Det vi ofte gjør er at vi leker og leker – og så plutselig blir vi lei eller ”irriterte” og napper bort leken. Og så står hunden i et vakuum, den har ikke fått landet og lurer på om den lekte feil eller gjorde noe galt. Det vi ofte gjør er at vi leker og leker – og så plutselig blir vi lei eller ”irriterte” og napper bort leken.

Lars´ beste tips:
Lær hunden start og stopp

– Lek med hunden din, gir ham opp, og så lager du en lyd eller en kommando og stopper i kroppen. Da slipper hunden leken til slutt. Dette kan ta lang tid første gangen, men med en gang hunden slipper, begynner du å leke igjen og gir den et positivt tegn. Hunder gjør det seg imellom; de starter og stopper leken. De fleste kjenner seg igjen i at de ser hundene løper etter hverandre på plenen, så forsvinner de bak en busk og kommer ut igjen, og da er det den andre som jager.

Lek søkeleker

– Det finnes masse bra søkekurs og det kan være veldig moro for hele familien. Men man slurver gjerne når man kommer hjem – man kaster en neve godbiter ut på plenen og lar det stå til. Hunden vet ikke når det er tomt for godbiter og ”leken er over”, og da får du en hund som leter etter alt mulig. Etter hvert finner den også andre gode lukter og leter etter det også. Da mister du hele effekten.

– Begynn med én godbit som du legger bare to meter unna hunden din, bak en liten plastkopp eller noe slik at han ikke ser den med en gang, men må gå dit. Ikke start med de mest kompliserte gjemmestedene. Ofte går vi på kurs og ser hvor flink hunden er, og så strekker vi strikken for langt når vi kommer hjem, slik at hunden ikke skjønner det. Og vi løper ved siden av og sier ”søk da, søk da”, og drar opp temperaturen og stresser hunden. Så hold deg rolig, og når han finner den, gi en stopp-kommando. Og gi ny godbit. Så kan man la hunden legge seg i senga si og vente litt, og så starter man igjen. Etter hvert finner den mer rytmen og skjønner hva poenget er.

Start og stopp ved aktivitetsleke

– Start og stopp gjelder også aktivitetsleker. Man får diverse leker det faller godbiter ut av, og da må man også si stopp når hunden har lykkes. Vi møter ofte folk som sier at de har prøvd den type leke, men at hunden spiste den opp. Men det er fordi den har fått ha den i fred så lenge den vil. Da tror den at det er flere godbiter inni og prøver å dele leken for å få tak i dem. Da blir det dyrt etter hvert.

Prøv å finne leker du synes er morsomt å gjøre selv, for da er sjansen større for at du gjør det oftere.

Finn leker du også liker

– Prøv å finne leker du synes er morsomt å gjøre selv, for da er sjansen større for at du gjør det oftere. Vær kreativ. Vi var hos en kunde som pleide å leke med hundene sin med tørrfisk. Han hadde laminert tørrfisk på bilnøklene dine, så hunden kunne også da finne nøklene hans når han mistet dem. Det er i tillegg til morsomt også veldig praktisk!

Tips til leker dere kan gjøre inne, finner du her.

About the author

Maria Stangeland

1 Comment

Leave a Comment