Tips

Trygg biltur med hunden din

Written by Maria Stangeland

Hvis du skal på biltur med hunden din, er det noen ting du bør huske på. Vi har samlet rådene for hvordan bilturen blir trygg og komfortabel for alle.

Når man har hund i bilen, er det viktig at man tenker nøye gjennom sikkerheten. Løse hunder i bil kan nemlig være livsfarlig både for hunden selv og for medpassasjerene. En usikret chihuahua på to kilo utgjør så mye som et kvart tonn dersom bilen bråbremser ved 90 km/t, mens en hund på 30 kilo utgjør svimlende fire tonn i tilsvarende situasjon.

Det finnes foreløpig ingen spesifikk lov om å sikre hund i bil, men loven sier at man må sikre all last forsvarlig – også dyr.

Uansett ønsker man jo selvfølgelig at turen skal bli så trygg – og behagelig – som mulig både for to- og firbente.

Variocage fra MimSafe er blant de sikreste på markedet.

Riktig bur

Kjøp et bur i riktig størrelse. Det bør være relativt trange slik at hunden ikke blir slengt rundt og skader seg ved nedbremsing eller lignende. Men selvfølgelig stort nok til at hunden kan skifte stilling og ha det komfortabelt underveis.
Ikke bruk sammenleggbare bur til transport. De kan nemlig klappe sammen under ved en kollisjon. Invester i et solid og krasjtestet bur.

Plassering av bur

Det tryggeste er et solid bur som monteres i bagasjerommet. Hvis du skal ha buret i baksetet, sett det så tett inntil bakseteryggen som mulig, på tvers av kjøreretningen. Hvis du har en liten hund og derfor et lite bur, festes det ikke godt nok ved hjelp av et sikkerhetsbelte, så det bør stå på gulvet foran baksetet, slik at det står støtt i svinger og ved bremsing, for ikke å snakke om ved bråstopp.

Alternativ plassering

Bur er absolutt best, men hvis du ikke har mulighet for å bruke det, finnes det bilseler for hund der hunden kan festes i baksetet – den skal ikke sitte i forsetet. Hvis man av en eller annen grunn må ha hunden løs, sier NAF at det eneste riktige stedet man kan bruke, er benplassen ved passasjersetet foran i bilen, og så får de tobente heller sette seg i baksetet dersom det blir trangt om plassen.
Det er ingen spesifikk lov å om å sikre hund i bil, men loven sier at man må sikre all last i bilen forsvarlig – som også da gjelder dyr.

Tren hjemme

Tren på å være i bilburet hjemmet, slik at hunden din blir vant til det. Bruk gjerne positiv forsterkning for å lære hunden din dette. Hvis hunden din forbinder buret med trygghet, er det større sjanse for at han slår seg til ro i bilen.

Tilvenning

La hunden få gå inn i buret i bilen selv, ikke løft ham inn. Det hjelper at han skjønner at han kan gå inn og ut på egen hånd. La hunden venne seg til å kjøre bil før dere legger ut på den virkelige langturen. Start med kortere kjøreturer, helst når hunden er valp, om mulig, og øk gradvis lengden på turene. Det er også lurt å starte med å kjøre til steder der hunden trives, som til skogen eller hundeparken, slik at den forbinder kjøreturen med noe positivt.

Bilsyke

Husk at hunder kan også bli bilsyke. Gradvis tilvenning kan hjelpe med dette, men du kan også få beroligende midler av veterinær. Dersom ingenting hjelper og hunden din ikke ser ut til å ha det bra under bilturer, er det bedre at han blir hjemme eller at dere finner alternative løsninger.

Skikkelig lufting

Man trenger mer frisk luft inni bilen med hunder enn uten, så bruk vifteapparatet hyppig. Hvis du ikke har aircondition i bilen, unngå å reise på de varmeste tidene på døgnet. Pass på at du ikke pakker bagasje for tett rundt buret, slik at det er luft igjen til hunden din.

Varm bil

Aldri gå fra hunden i bilen når det er varmt ute. Et åpent vindu holder ikke. Temperaturen stiger raskt i bilen, spesielt dersom sola steker rett på bilen. Og sola flytter seg raskt, så det er fort gjort at et strategisk, skyggefullt sted blir en dampende badstue mens man er borte.
Oppdager du en hund innestengt i en varm bil, kan du sende en SMS med registreringsnummer til 2282 og få navnet på bileier umiddelbart – start med REGNR etterfulgt av bilens registreringsnummer, eks. REGNR BL00000 (tjenesten koster kr 3,-)
Får du ikke tak i bileieren, ring politiet på 02800. Det er lov å knuse ruten for å få hunden ut av bilen om nødvendig.

Det er viktig med pauser innimellom.

Pauser

La hunden din få komme ut og bevege på seg med jevne mellomrom. De ligger tilsynelatende helt stille i bilden, men i og med at bilen beveger seg, ligger de og holder seg litt fast, som kan bli anstrengende i lengden. Invester gjerne i en sklisikker matte. Uansett er det viktig med gode pauser underveis. Hvis du ser hunden stresser, stans og la den strekke seg, tisse, eller annet.

Friskt vann

Pass på at hunden din får nok friskt vann underveis.

 

Kilder: Agria, Statens Vegvesen, Mattilsynet, NAF, Agria, If, Norsk Hundehvisker.

About the author

Maria Stangeland

Leave a Comment